Vágóeszközök

Itt azokat az eszközöket mutatjuk be, melyekkel különböző anyagokat vághatunk el kézi erővel.
A különböző fűrész- és egyéb gépeket máshol taglaljuk. 


Eszközök

Olló


Lemezvágó olló használat közben.

Részletes bemutatása nem szükséges, mert annyira közismert eszköz. Különböző típusait már ismerhetjük: papírvágó-, hajvágó-, szövet vágó-, cikcakk és metsző olló, stb. Érdemes megemlíteni még itt a lemezvágó ollót is, ami bármilyen meglepő is legyen: fém lemezek vágására lett kialakítva. Mi főleg a papír-, szövet-, és ritkán a lemezvágó ollót használjuk.

Anyagok, amiket jól vág: Papír, textilek, műbőr, szőr (igen, lehet vele fazonranyírni a műszörmét), vékony EVA, és még sok más.

Javaslat: Ha lehetséges legyen minden anyaghoz saját olló dedikálva, s tartsuk is be, hogy az alapanyagot csak a hozzá rendelt ollóval vágjuk, mivel van olyan alapanyag (pl papír, szivacs), ami hamarabb kicsorbítja az ollót, s pl a textileket nem jó tompa ollóval vágni.

Pengék

 

Snitzer vagy tapétavágó

Lényegében egy nyél, ami egy kitolható keskeny, ám nagyon éles pengét foglal magába. Igen praktikus eszköz, mivel a penge ki- és vissza csúsztatható, így kézbevétel után egy mozdulattal már elő is ugrik a penge, és ugyanilyen gyorsan biztonságos állapotba is lehet hozni. Különböző kivitelben kaphatóak, különböző pengemérettel. Általában 2-3 méretűt lehet találni a boltokban. Gyakorlatilag bármelyik jó lehet nekünk. Ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy milyen a minősége a nyélnek/burkolatnak. Sajnos sokszor találkoztunk igen ócska műanyagból készülttel, ami rideg volt, könnyen eltörött, és még grátiszként öntési sorjás is volt, ami a használójának kösszű szerrel tud okozni vágási sérülést. Létezik olyan verzió is, aminél a penge állapota rögzíthető egy csavaros gomb segítségével. Összességében annyi elmondható, hogy a penge miatt gyakorlatilag bármelyik alkalmas lehet vágásra. Ha nem tudsz külön pengét venni, de van egy régebbi jó nyeled, ahhoz a bóvli burkolatú ugyanakkora méretű pengével bírót megveheted és átteszed a jóba. 

Anyagok, amiket jól vág: Jól vágható vele a papír, habosított PVC, sztirol hab, EVA, és még néhány anyag. Műszörme hordozóanyagját is szoktunk vele várni (vigyázat, elég hamar kicsorbítja az élét - ajánlott az élező beszerzése))

Javaslat: Ha lehet ne a legolcsóbb pár-száz Forintosat vedd meg, mert nem jók. Egy jobb 450-600 Ft környékén kezdődik. Sokszor nem csak a burkolata jobb, rögzíthető csavarral a penge helyzete, de sokszor tartalék pengéket is tartalmaz a snitzer alapból. Hidjétek el: Érdemes egy ilyet beszerezni!

x-acto (exacto) penge vagy hobbikés, "szike"

Röviden annyit csak róla, hogy a snitzer kisöccse. Egy toll-szerű nyél végébe rögzített kis méretű penge teszi lehetővé a vágást általa. Nevezik még szikének is, mert az is hasonló paraméterekkel rendelkezik. Különböző gyártók különböző nyéllel és pengékkel gyártják. Kisebb felületek vágásához, sorják eltávolításához - főleg a modellezésben -  nagyon hasznos, de mi a cosplay építésben is nagy hasznát vesszük. Ez utóbbiban nem feltétlenül nélkülözhetetlen eszköz, ugyanakkor nem olyan drága, így mindenki szerezzen be magának egyet, ha hosszú távon szeretne foglalkozni a témával.

Anyagok, amiket jól vág: Habosított PVC, Fa, vékony műanyagok/fémek (pl.: sorja). A snitzernél említett többi anyagot is jól vágja természetesen, csak méretéből fakadóan egy 5 mm-es pengével igen körülményes a 10 mm-es EVA-t vágni. Műszörme hordozóanyagját hobbikéssel szoktuk legtöbbször vágni (vigyázat, elég hamar kicsorbítja az élét - ajánlott az élező beszerzése).


Hobbikés pengék

Javaslat: Vásárláskor mindenképpen olyat vegyél, aminek a tokmánya (az a rész, amibe a penge bele van fogatva) fémből készült. Azért fontos, mert a szorítógyűrű általában fém és annak a menete elnyírhatja a tokmány műanyag menetét - alap tézis: A keményebb anyag kikezdi a puhább anyagot -, így az eszköz tönkremegy és ki lehet dobni. A fém tokmányos ellenben örökélet +1 napig bírja, de hehet van az 2 is. ;) Kicsit drágább, de akkor már ilyet érdemes venni.

kés, zsebkés

Végszükség esetén ezek is használhatóak arra, amire a snitzer, de jobbára faragásra alkalmazhatjuk csak műhely szinten. Fa faragására például léteznek kifekjezetten arra alkalmas speciális kések. Műhely szinten egyáltalán nem nélkülözhetetlen, ha már van legalább egy snitzer az arzenálba, de azért férfi embernél legalább egy zsebkés alapfelszereltség szerintem. Az se baj, ha az egy multitool! (erről majd később!) ;)


Egyéb lehetőségek a cosplay készítésben

Csőből körmetsző EVA-hoz, XPS-hez

Legegyszerűbb PVC vagy akár kisebb, de erős műanyag, netán fém csövekből elkészíteni. Nem bonyolult: Valamilyen csiszoló eszköz segítségével hegyesebbre sziszoljuk a cső falát - gyakorlatilag kiélezzük a peremet. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg a cső peremet ne csiszoljuk hullámosra! Ha készen vagyunk fele, akkor csak simán rányomjuk a fúrni kívánt felületre és jobbra-ballra - vagy csak egy irányba - tekerve fúró mozdulatokat végzünk még át nem vágjuk az anyagot.