Írószerek, jelölők

Ebben a részben olvashattok arról, hogy milyen ceruzák, tollak, egyéb jelölésre alkalmas eszközök vannak, és mi melyikeket használjuk. Használatuk lehet nem tűnik alapvetőnek, pedig a teljes munkafolyamat során szükségünk lesz különféle ceruzákra, tollakra.


Eszközök

Ceruzák

Alapvetően két nagy csoportjuk van: grafit és színes ceruza. Abba teljesen felesleges belemenni, hogy melyiket milyen eljárással készítik. Tény, hogy a színes ceruza színezésre van, de cosplay építésben vagy figurafestésben nem igen vesszük hasznát. A grafit viszont jó szokásához híven alkalmas vázlatok, tervrajzok készítésére, illetve az anyagon jelölési pontok, vonalak, esetleg gravírozáshoz rajzok készítésére. Mind a sima ceruza, rotling, töltőceruza, vagy rajzceruza jól jöhet. Ezek között több puhaságút különböztetünk meg. Ez jobbára a felületen hagyott árnyalat miatt lényeges.

Golyós és zselés tollak

Jegyzetek, tervrajzok készítésekor jól jöhet, ha éppen nincs nálunk ceruza. A zselés toll erre a célra kevésbé alkalmas, mivel tintáját a papír hajlamos jobban felszívni és szétterül, mint a vízfesték. Ellenben igen sok színben és effektben kapható (arany színű, csillámporos, stb.)

 

A golyóstollat kifogyott állapotában is hasznosíthatjuk: EVA, habosított PVC, XPS, stb. puhább anyagok felületébe "rajzolhatunk" vele barázdákat, húzhatunk vele vonalat. Például habosított PVC esetében, ha kicsit jobban odanyomjuk a tollat az anyaghoz, amikor a vágáshoz bejelöljük a vonalat, akkor egy nem túl mély barázdát fog hagyni a felületen, ami már kellően alkalmas lehet arra, hogy a vágásnál a snitzert, vagy exacto pengét (lásd: vágóeszközök rész) megvezesse. Tény, hogy éppen ezért pontosan kell meghúznunk a vonalat, mert a vágás is követni fogja, ha jó, ha nem.

Filcek

Szerkesztéshez nem a legjobbak, mivel a papír rostjai több tintát szívhatnak fel a szükségestől, és szétterül a papír anyagában. Jelölni viszont kiválóan alkalmasak a felületeken. Némelyiket használhatjuk még a festés után feliratok, rajzok késíztésére is akár. Szerencsére sok színű található belőlük a boltokban, ami az általunk űzött hobbikban kiválóan alkalmazható. Legtöbbször alkoholos vagy egyéb úgynevezett jelölőfilcet érdemes venni különböző színekben, mivel ezek megmaradnak a legtöbb felületen: papír, fa, MDF, műanyag, gyanta, EVA, XPS, stb. A különfél árnyalatú felületeken eleve nem mindegy, hogy milyen színűt alkalmazunk. A több szín akkor is jól jön, ha egyazon felületen egymást fedik a jelölések, vagy az első jelölés, amit behúztunk kékkel, az rossz helyen van, majd a jó jelölést behúztuk pirossal. Ez sokat segít később abban, amikor el akarjuk vágni az anyagot, hogy azt a jó vonal mentén csináljuk.

Kréták

Ezekből is különbözőek találhatóak a hagyományos tábla krétától, a zsírkrétán át a szénig bezárólag. Mi a Laborban nem igazán használjuk egyiket sem, bár a varrós, szövetezős munkáknál jól jöhet jelölni a vonalakat, stb. Erre szintén léteznek speciális kréták.


Egyéb lehetőségek a cosplay készítésben

Maradék szappan

Kréta helyett, szövetezésnél alkalmazható még jelölésre a majdnem elhasznált szappan is, ami már-már néhány miliméter vastagságú csak. Legtöbbször ezek teljesen lapos, olvális formában maradnak meg. Többnyire egyenesek, így könnyű velük csíkot húzni, nyomot hagy a ruhán, ugyanakkor mosáskor maradéktalanul kijön az anyagból.

Szabász-szappan/kréta

Több rövidárúboltban van lehetőség akár szabász-krétát vagy szabász-szappant is vásárolni. A szabász-szappan ránézésre olyan, mint az előbb említett megmaradt szappandarab, csak nem illatos, s nem zsíros tapintású.